5 tips bij het stoppen met roken

stoppen met roken

Roken is slecht voor de gezondheid en kan veel verschillende ziekten veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Longkanker: Roken is de belangrijkste oorzaak van longkanker. Mensen die roken hebben een veel grotere kans op het krijgen van longkanker dan mensen die niet roken.
 • Hart- en vaatziekten: Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten en beroertes. Dit komt omdat roken de bloedvaten beschadigt en de bloeddruk verhoogt.
 • Chronische obstructieve longziekte (COPD): Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD, een aandoening waarbij de longen geleidelijk aan steeds minder functioneren. COPD kan leiden tot ademhalingsproblemen, hoesten met slijm en een verminderde longfunctie.
 • Andere kankers: Roken kan ook andere kankers veroorzaken, zoals kanker van de mond, keel, blaas, nieren, lever, baarmoeder, alvleesklier en dikke darm.
 • Zwangerschap: Roken kan ook negatieve gevolgen hebben voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen, zoals miskramen, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en zuurstofgebrek bij de baby.
 • Roken kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals slechtere wondgenezing, een afname van het gezichtsvermogen, erectieproblemen, botontkalking, vermindering van de fysieke capaciteiten en verhoogde kans op infecties.

Tips bij het stoppen met roken

Stoppen met roken kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om te helpen bij het stoppen met roken:

 • Bepaal een startdatum. Kies een datum waarop je gaat stoppen met roken en houd je daar aan.
 • Maak een plan. Bedenk hoe je het roken gaat vermijden, welke alternatieven je gaat gebruiken en hoe je gaat omgaan met momenten waarop je de neiging voelt om te roken.
 • Zoek professionele hulp. Er zijn veel professionele hulpmiddelen beschikbaar, zoals nicotinevervangers (pleisters, kauwgom, inhalers), medicatie en gedragstherapie.
 • Informeer je familie, vrienden en collega’s dat je gaat stoppen met roken. Hun steun kan van groot belang zijn tijdens het stopproces.
 • Vier je successen. Beloon jezelf voor elk streefdoel dat je bereikt, zoals het niet roken voor een dag, een week of een maand.

Houd er wel rekening mee dat stoppen met roken vaak gepaard gaat met ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, angst, irritatie, vermoeidheid, slapeloosheid en een vermindering van eetlust. Dit zijn normale reacties van het lichaam en gaan vaak binnen enkele weken over.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat stoppen met roken een proces is, en het kan meerdere pogingen kosten voordat je echt succesvol bent. Maar elke poging is een stap in de goede richting.

Als je twijfels hebt of meer informatie wilt, kan je altijd een arts, diƫtist of specialist op het gebied van rookverslaving raadplegen.