Eten voor het sporten? Gebruik dan deze tips

eten sporten

Het is verstandig om te eten voor het sporten, vooral als je een intensieve of lange training gepland hebt. Door voor de training te eten, krijg je voldoende energie voor de inspanningen die je gaat leveren. Eten voor het sporten zorgt ervoor dat je lichaam glucose (suiker) uit de voeding kan gebruiken als energiebron tijdens de training. Dit helpt je om langer en efficiënter te kunnen sporten. Het is wel belangrijk om de juiste voeding te eten voorafgaand aan de training. Een maaltijd rijk aan koolhydraten, zoals volkoren brood, rijst, aardappelen of pasta is een goede keuze omdat deze een constante energie leveren tijdens de training.

Niet altijd noodzakelijk

Het is wel goed om te benadrukken dat het niet per se noodzakelijk is om te eten voor een lichte of korte training, als je al een volledige maaltijd hebt gegeten eerder op de dag. En het is ook persoonlijk, als je als je lichaam het gewend is om te sporten na een lichte maaltijd of geen maaltijd te hebben, kan het wel goed gaan. In sommige gevallen kan een lege maag bijvoorbeeld juist prettiger aanvoelen tijdens lichte oefeningen. Overleg het wel altijd met een arts of een diëtist als je twijfels of specifieke vraagstukken hebt.

Voedingstips

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat sporten en welke voeding je hiervoor het beste kunt eten. Hier zijn enkele tips:

  • Plan je maaltijd voor het sporten zorgvuldig. Eet bijvoorbeeld 2-3 uur voor het sporten een maaltijd die rijk is aan koolhydraten, zoals volkoren brood, rijst, aardappelen of pasta. Dit zorgt voor voldoende energie tijdens de training.
  • Probeer voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten helpen bij de spieropbouw en herstel na de training. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor mager vlees, vis, eieren of vegetarische eiwitbronnen zoals sojabonen.
  • Vermijd te veel vet, suiker of vezels direct voor het sporten. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten tijdens de training.
  • Drink voldoende water of andere vochtige dranken. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens de training.
  • Als je tijdens het sporten energie nodig hebt, kun je kiezen voor een sportdrank of een energiereep. Zorg er wel voor dat deze niet te veel suiker bevatten.

Houd er wel rekening mee dat ieders lichaam uniek is en dat wat voor de een werkt, misschien niet voor de ander werkt. Zoek daarom uit welke voeding het beste bij jou past.

En als je specifieke vraag hebt of twijfelt je bij iets, dan kan je het altijd aan een specialist vragen.